woensdag 22 april 2009
Peste op it wurk
Vanmorgen gaf ik een interview voor het programma Omnium van Radio Fryslan over pesten op het werk.
Ter voorbereiding had ik eens gekeken wat de reacties uit Friesland waren, op de oproep die Amnesty International in 2007 heeft gedaan aan werkgevers in Nederland om zich in te zetten tegen discriminatie op het werk.
Opvallend genoeg heeft geen enkele werkgever, ook een enkele gemeente, de intentieverklaring van Amnesty International ondertekend.
Het zou interessant zijn om eens specifiek te onderzoeken hoe het in Fryslan er voor staat met ongewenste omgangsvormen.
Ter voorbereiding van het gesprek hebben we besproken dat de meeste werknemers niet weten wat het beleid ongewenste omgangsvormen van hun werkgever is.
Werkgevers zijn volgens de Arbowet (psychosociale arbeidsbelasting) verplicht om een beleid tegen ongewenste omgangsvormen te voeren en dat is meer dan alleen maar een nota in de la hebben liggen.
Van werkgevers wordt een zorgplicht verwacht en dat houdt ook in dat zij werknemers
- informeren
- voorlichten
De mogelijkheid van melding moet geregeld zijn, bijvoorbeeld door het aanstellen van een onafhankelijke vertrouwenspersoon
- beschreven moet zijn hoe de registratie van meldingen en klachten plaatsvindt
- er moet een klachtenprocedure zijn en die moet bekend zijn bij het personeel
- het beleid moet regelmatig onder de aandacht worden gebracht, middels voorlichting en scholing en bespreking in het werkoverleg
- er dient een protocol geregeld te zijn voor opvang, signalering, interventie en nazorg.
- Risico's dienen beschreven te zijn in de zogenaamde Risico Inventarisatie en Evaluatie.
De ondernemingsraad kan een belangrijke rol vervullen om er zorg voor te dragen en te bewaken dat dit beleid wordt uitgevoerd.
Maar zelfs als dit allemaal wél geregeld is, is dat nog geen garantie dat je de ondersteuning krijgt waar je feitelijk recht op hebt.
Heb je de uitzending van Omroep Fryslan gehoord en herken je dat je doelwit bent van pesten of mobbing:
Zoek de beste externe experts op het gebied van pesten en mobbing die je maar kunt vinden, dat verdien je,
zowel voor
- psychische gezondheid
- juridisch advies
- je geestelijke gezondheid
- financiële gezondheid: heb je nog geen rechtsbijstandsverzekering. Regel die dan zo snel mogelijk
- en houd een dossier bij van het pesten
Als ik je hierbij kan steunen aarzel dan niet om contact op te nemen. Ook al woon ik niet (meer) in Friesland, telefonische ondersteuning kan heel vaak goed werken, en je vragen kun je me ook altijd per e-mail toesturen. Daarover kunnen we afspraken maken.
Het eerste adviesgesprek is altijd gratis.
Daarna reken ik € 75,- voor een telefonisch consult.
Je kunt altijd je rechtsbijstandsverzekering vragen of ze bereid zijn om deze kosten ook voor hun rekening te nemen omdat het gaat om schade en advies als gevolg van ongewenste omgangsvormen op het werk en ter voorbereiding op adequate juridische ondersteuning van een expert.
Werkgevers
Ook ondersteun ik werkgevers bij het opzetten en uitvoeren van beleid ongewenste omgangsvormen. Dat kan ook als onderdeel van het beleid Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Hulpverleners
Daarnaast geef ik trainingen en (bij)scholing aan hulpverleners en coaches, uit onderzoek is gebleken dat veel mensen die doelwit zijn van pesten geen adequate psychosociale ondersteuning krijgen, bijvoorbeeld omdat hulpverleners de fasen van mobbing niet(onder)kennen. Ook daarvoor kom ik graag (terug) naar Fryslan.
Gerdien Kapma
06-52509101
of e-mail:succesID@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten